De werkkostenregeling in 2021

Al lijkt de eindstreep te lonken in de verte, we zijn nog niet aan het einde van de coronamarathon. Veel bedrijven zijn lang gesloten geweest, of zijn dat nog steeds. Ondernemend Nederland lijdt daaronder. Het demissionaire kabinet zoekt daarom naar manieren om werkgevers tegemoet te komen. Een van die manieren is de verruiming van de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR). Deze is voor 2021 verhoogd van 1,7% naar 3% over de eerste € 400.000 van de loonsom van de werkgever. Deze verhoging valt onder de uitbreiding van het economisch steun- en herstelpakket en was ook al deels van toepassing in 2020.

 

De vrije ruimte is een bepaald percentage van uw fiscale loon dat u mag besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan uw werknemers. Als het totaal van vergoedingen en verstrekkingen niet méér bedraagt dan de ‘vrije ruimte’ mogen deze vergoedingen onbelast blijven. Dat geeft u als ondernemer de mogelijkheid uw werknemers in deze lastige tijd extra te belonen of ondersteunen. Denk aan een cadeaubon of bloemen als teken van dank, aan een tegemoetkoming voor de kosten van thuiswerken of aan een online borrel met thuisbezorgde hapjes voor teambuilding. U mag zelf beslissen of en hoe u de vrije ruimte besteedt, zolang de vergoedingen maar voldoen aan de gebruikelijkheidstoets.

 

Let op: over het bedrag van de loonsom boven € 400.000 wordt de vrije ruimte in 2021 1,18%. Brengt u méér in deze vrije ruimte onder, dan moet u over het meerdere 80% eindheffing betalen.

 

“Deze regeling was er in 2020 ook, maar omdat hij laat werd aangekondigd, hebben weinig ondernemers er gebruik van gemaakt. Dat is zonde, want 3% vrije ruimte gaat -zeker bij grotere bedrijven- om best veel geld. Denk daarom dit jaar tijdig na over de beloningen die je wilt geven. Zijn er vergoedingen die je nu bruto geeft en die misschien netto kunnen?”

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info