VERSCHILLEN TOPTARIEVEN KLEINER

In het Belastingplan neemt het kabinet enkele maatregelen om belastingen evenwichtiger te heffen. Het doel is om de belastingdruk op arbeid en vermogen structureel meer in balans te brengen. 

 

Dit heeft als gevolg dat de belastingdruk van werknemers, IB-ondernemers en directeur-grootaandeelhouders (dga) dichter bij elkaar komt te liggen. De marginale toptarieven van deze drie groepen werkenden schuiven naar elkaar toe. Met marginale toptarieven wordt bedoeld: de belasting die betaald moet gaan worden vanaf een bepaald inkomen.

 

Meer weten? Check de overzichtelijke factsheet van de Rijksoverheid hier:

 

Factsheet

 

‘Zolang de overheid appels met peren blijft vergelijken is er inderdaad een verkleinend effect op de toptarieven. Waar in de vergelijking geen rekening mee wordt gehouden is dat de BV-ondernemer uit de winst eerst zijn eigen salaris moet betalen (belast als gewone werknemer), daarbij zelf zijn inkomensafhankelijke premie zorgverkeringswet betalen, niet gedekt is voor diverse inkomensrisico’s, in de meeste gevallen niet onder de Pensioenwet valt en verantwoordelijk is voor de ondernemersrisico’s. Waar de IB-ondernemer over zijn volledige winst maximaal 44,1% belastingdruk ervaart, zal de BV-ondernemer voor een aanzienlijk deel van hetzelfde inkomen op een belastingdruk van bijna 50% zitten.

 

Lange leve het MKB, de motor van de economie – hoera – hoera – hoera!’

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info