STIJGING FORFAITAIR BEDRAG BEPERKT AFTREKBARE KOSTEN

Brengt u een percentage van uw gemengde kosten niet in aftrek, of een vast bedrag? Het vaste bedrag is dit jaar gestegen van € 4.800 naar € 5.100.

 

Gemengde kosten zijn kosten die gedeeltelijk een privékarakter hebben. Denk aan de kosten van voedsel: u bespaart op de kosten die u privé aan voedsel uitgeeft, wanneer u veel met zakenrelaties dineert.

 

Naast voedingsmiddelen kunt u denken aan de kosten voor drank en genotmiddelen, representatiekosten – waaronder recepties, vermaak en overige feestelijke bijeenkomsten – en kosten voor congressen, excursies en studiereizen. Gemengde kosten zijn slechts beperkt aftrekbaar van uw winst.

 

“Het forfaitair bedrag is het minimale forfaitaire bedrag. Bij hoge fiscale loonsommen, kan dit ook hoger uitpakken. In de praktijk wordt wel vaak gekeken naar de werkelijke kosten en daarvan wordt dan 26,8% als niet aftrekbaar mee genomen.”

 

Als ondernemer in de inkomstenbelasting kunt u 20% van deze kosten, óf een vast bedrag van
€ 5.100, niet ten laste van de winst brengen. Deze laatste optie is met name aantrekkelijk wanneer de totale gemengde kosten meer dan € 25.500 bedragen.

 

Voor ondernemingen in de vennootschapsbelasting gelden drie opties. U kunt kiezen voor een percentage van 26,5%, voor een vast bedrag van € 5.100 óf – wanneer loonsom meer dan
€ 1.275.000 bedraagt – voor een percentage van 0,4% van deze loonsom.

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info