Prinsjesdag 2021

Afgelopen dinsdag/gisteren was het weer zover: de derde dinsdag in september, waarop volgens traditie de koning zijn troonrede uitspreekt en de minister van Financiën de nieuwe Miljoenennota en bijbehorende Rijksbegroting aanbiedt aan de Tweede Kamer.

 

Dit jaar was Prinsjesdag anders dan de afgelopen jaren. En dan doelen we niet alleen op het vervallen van de rijtour en de afwezigheid van publiek langs de weg vanwege corona, maar vooral op het gebrek aan nieuwe fiscale maatregelen. We zitten momenteel met een kabinet dat demissionair is, zeg maar gerust: demissionair in het kwadraat, en dat sluit een interessant Belastingplan uit. Zolang we geen nieuw kabinet hebben, mogen er geen ingewikkelde wijzigingen doorgevoerd worden en dat was ook te zien aan de inhoud van het koffertje van de Minister. In deze Prinsjesdagnieuwsbrief dus slechts enkele opmerkingen over het Belastingplan 2022. Wel een paar andere zaken om op te letten in de komende tijd. En verder: duimen voor een snelle formatie.

 

“Het is jammer dat er opnieuw weinig gebeurt op belastinggebied. Als wij het zouden mogen bepalen, zouden we nu eindelijk een vlaktaks doorvoeren. Het lijkt misschien wel alsof we slechts twee tariefschijven hebben, maar in de praktijk zijn er door allerlei inkomensafhankelijke heffingskortingen wel acht of negen. Daarnaast zou dit een perfect moment zijn om de eigen-woning-regeling aan te pakken: niemand heeft toch nog echt baat bij de hypotheekrenteaftrek. Maar vooral: wat een verademing zou het zijn als we eens een plan met visie op de toekomst zouden krijgen!”

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info