Hypotheekrente iets verhoogd

De hypotheekrente: het blijft een dynamisch fenomeen. In de afgelopen maanden werd de hypotheekrente gemiddeld iets verhoogd naar 1,54 procent. 

 

Ondanks die geringe stijging blijft de rente historisch laag; daartegenover staat dat de prijzen voor onroerend goed fors gestegen zijn. Voor veel ondernemers een reden om hun hypotheek en de waarde van hun bedrijfspand opnieuw onder de loep te nemen. Is de hypotheekrente voor een eigen woning verlaagd, dan is het verstandig om te beoordelen of een voorlopige teruggaaf nog juist is. Zo voorkomt u belastingrente bij een latere terugbetaling van belasting aan de fiscus.


‘Wij zien dat er op dit moment veel kredieten overgesloten worden. Maar of dit echt verstandig is gaat de toekomst uitwijzen. Bij rentemiddeling en een lagere maandlast per saldo snappen we dat nog wel. Maar we zien ook oversluitingen voorbijkomen waarbij de hypotheekschuld (met de boeterente) substantieel is verhoogd. Die hogere hypotheekschuld moet ook weer worden afgelost. Daarbij kan een verhoogde rente betekenen dat de waarde van de woning op termijn weer daalt. De vraag daalt immers. Er bestaat dan dus een risico dat uw huis ‘onder water komt te staan’. De hypotheekschuld is in dat geval hoger dan de opbrengst bij verkoop.’

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info