Bescherm uw gegevens tegen een cyberaanval

Zijn uw persoonlijke gegevens al eens gelekt? Als u denkt van niet, dan moet u er ernstig rekening mee houden dat dit een keer gaat gebeuren. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is die kans namelijk aanzienlijk. Wat kunt u doen om dit te voorkomen?

 

Het is wat voor de hand liggend, maar omdat veel mensen toch anders handelen adviseert privacy-toezichthouder AP om op de eerste plaats overal een ander wachtwoord te gebruiken. Biedt een organisatie een beveiligde inlogmethode (bijvoorbeeld een tweeweg authenticatie) aan, maak hier dan gebruik van. De autoriteit roept ook op tot het gebruikmaken van privacyrechten, zoals een verzoek om verwijdering van gegevens bij organisaties. Dit kost even tijd, maar hoe minder gegevens organisatie hebben, hoe minder risico is het devies.

 

“Het voorkomen van een datalek is erg lastig, het wordt namelijk vaak door onbewust menselijk handelen veroorzaakt. Het is daarom belangrijk om het bewustzijn rondom de gevaren van het opslaan van data te vergroten. Zeker nu steeds meer mensen grote hoeveelheden data opslaan in de cloud. Wat doet u hier aan binnen uw organisatie? Heeft u een protocol dat jaarlijks geëvalueerd wordt? Weet uw personeel van het bestaan van een protocol?”

 

In de afgelopen vijf jaar kwamen er ruim 114.000 datalekmeldingen binnen bij AP. Dat zijn er tussen de 20.000 en 25.000 per jaar. Volgens de privacy-toezichthouder blijft dit zo in de toekomst. Van alle meldingen ging het meer dan 6500 keer om cyberaanvallen en de meeste meldingen kwamen uit de zorg, omdat hier veel persoonsgegevens worden geclusterd. Het gaat dan altijd om medische gegevens, stelt AP. Het aantal lekken binnen de financiële dienstverlening daalde vorig jaar met bijna een derde ten opzichte van het jaar ervoor. Het lijkt erop dat binnen deze sector al meer aandacht is voor het voorkomen van een datalek of cyberaanval.

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info