AI: wegduiken of inzetten?
Bent u al bekend met ChatGPT? Of Google Bard? Elke dag komen er AI apps zoals deze bij. Met de ene chatbot sleutel je binnen enkele seconden een foto van een flamingo op Antarctica omringd door pandaberen in elkaar. Met de andere creëer je met één druk op de knop een tekst over econometrie met een link naar Socrates.
Wat we maar zeggen willen: de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie zijn eindeloos. Maar moeten we ons zorgen maken? Kunnen we op een dag allemaal wel thuis blijven omdat ons werk is overgenomen door chatbots? Dit lijkt mee te vallen. Sterker nog: er zijn AI vormen die we als accountants binnen ons werk juist kunnen toepassen om bijvoorbeeld beter advies te geven.
“Het gebruik van AI wordt steeds normaler. Het wordt daarmee ook steeds lastiger om vast te stellen wat echt is en wat niet. We zien het nu nog vooral op social media. Maar wat als dit ook op financieel gebied gaat gebeuren? Het vaststellen van de betrouwbaarheid van informatie wordt hiermee steeds belangrijker en daar heeft de accountant zeker een grote rol in.”
AI kan ons helpen om op basis van data – feiten dus – bepaalde voorspellingen te doen. Advies voorbereiden. Prognoses maken. Controlevragen stellen bij bijzondere transacties. Er is ontzettend veel mogelijk. Natuurlijk maakt dit ons mensen niet overbodig. Een chatbot werkt op basis van een bepaalde structuur en weet zich (nog) geen raad met uitzonderingen. We moeten de voorspellingen van chatbots daarom altijd blijven controleren. Maar ze kunnen ons mogelijk wel een hoop research en ander voorwerk uit handen nemen.
